În luna iulie 2020, Corteva Agriscience, una una din cele mai mari companii de agricultură din lume, lansa, alături de echipa noastră StarPerformining, TalentA, un program online gratuit pentru dezvoltarea competențelor profesionale în managementul afacerilor și agricultură pentru femeile inovatoare din mediul rural.
Perioada ulterioară cursurilor a fost cea în care s-au construit și depus proiecte inovatoare în Agri-Business axate pe îmbunătăţirea securităţii alimentare, asigurarea accesului la apă potabilă în comunități, susţinerea consumului responsabil, combaterea schimbărilor climatice şi conservarea ecosistemelor.
După evaluarea proiectelor, 3 dintre acestea, așa cum prevedea, planul inițial, au fost premiate de către compania Corteva , iar câștigătoarele, au primit câte un cec cu diferite sume, care să le susțină în implementarea proiectului pentru care au obținut premiul.
Compania StarPerformining a dorit să acorde un premiu special, cea ce a și făcut, oferind un cec în valoare de 1000 de euro pentru proiectul: „Producerea unui vin roze din soiul autohton Amurg in Podgoria Târnave", doamnei Veronica Chedea, reprezentantă a Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, căreia i-am adresat câteva întrebări:
1. Vă așteptați la acest premiu?
Nu. Nu mă așteptam la un astfel de premiu, și mai ales nu așa cum a venit ca un premiu special, chiar foarte special pentru mine. Trebuie să recunosc însă, că undeva, într-un colț al sufletului meu, îmi doream un premiu; participasem la toate cursurile și m-am angajat în întocmirea planului de afacere cu toate resursele de care dispuneam.
2. Ce v-a determinat să vă înscrieți în acest proiect?
Înscrierea în acest proiect a venit ca o șansă. Fostul meu coleg de facultate, reprezentatantul Corteva, domnul inginer Arpad Jakob, m-a invitat prin e-mail să mă înscriu la selecția cursanților pe care urma să o facă Corteva. M-am înscris gandindu-mă că nu am ce pierde și că, pe de altă parte, va fi o oportunitate pentru mine să învăț lucruri noi. A fost un curs foarte bun, pe care, altfel, nu l-aș fi putut accesa, și s-a dovedit a fi o experiență deosebită.
3. Cum ați descrie experiența de învățare pe care ați parcurs-o?
Așa cum am menționat in răspunsul precedent, a fost o experiență cu totul și cu totul inedită. În primul rând aș menționa profesionalitatea consultanților, atât a celor de la Starperformining, cât și a celor de la Corteva. După primele lecții, cele de comunicare în afaceri, am știut ca voi face tot posibilul să fiu prezentă la cât mai multe module de curs. Așa se face că, și în săptămâna de concediu de la sfârșitul verii, aveam în rucsac MacBook-ul pentru a mă putea loga la curs și a audia lecția pe care o aveam săptămâna aceea. Eram la o agropensiune la Ighiu, lângă Alba-Iulia, o pensiune finanțată din bani europeni și condusă se un întreprinzător deosebit. Cum proprietarii au și o plantație de viță de vie, și cum eu lucrez la o Stațiune de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV Blaj), seara am fost serviți la cină cu un vin, foarte bun, produs acolo și am discutat despre afaceri în domeniul viticol, și, evident, despre vinuri.
A doua zi dimineața, cât timp așteptam micul dejun și cafeaua, îmi pregăteam conexiunea și laptop-ul pentru cursul de Logistică. Cursul începea la ora 10 am, însă exact înainte, proprietarul pensiunii, a servit o sticlă cu un vin alb și pahare. Ceea ce m-a surprins și m-a inspirat, mai ales că primisem un spumant de-al casei, produs în cantitate mică, de numai 30 de sticle. Cursul de logistică spre surprinderea mea a fost și el deosebit de interesant și de bine pregătit de consultantul StarPerformining, și completat de acel spumant special, a constituit o experiență de neuitat și momentul care m-a motivat cel mai mult să concep un proiect de producere a unui vin roze din soiul autohton Amurg in Podgoria Târnave.
4. Dar relația cu echipa StarPerformining? Cum ați colaborat cu consultații?
Relația cu echipa StarPerformining a fost foarte bună, deschisă și generoasă din partea consultanților, și tot timpul sub semnul profesionalismului și a competenței. Pe întreaga durată a cursurilor am colaborat în permanență foarte bine cu întreaga echipă și am primit răspunsuri pertinente și profesioniste la toate întrebările pe care le-am adresat.
5. Care au fost cele mai importante 3 lecții de business pe care le-ați învățat în acest proiect?
Cele mai importante 3 lecții de business au fost: negocierea în afaceri, comunicarea în afaceri și cea de financiar.
6. În ce stadiu se află dezvoltarea produsului pentru care firma StarPerforming v-a acordat premul special? Ce obiective v-ați stabilit?
Așa cum prevede planul proiectului, în primăvara anului 2021 se vor obține prin altoire vițele din soiul Amurg pe care apoi în 2022 să le cultivăm în plantație, deci suntem la începutul începutului.
7. Ce altceva ați dori să împărtășiți celor care citesc acest interviu?
Aș vrea să le transmit, că în plan profesional, să îndrăznească să învețe și să încerce lucruri noi, în contexte similare celui despre care discutăm acum. Eu sunt cercetătoare știintifică de mulți ani, am atins cea mai înaltă treaptă în cercetare, cea de cercetător științific gradul I, dar acest curs de agribusiness mi-a deschis niște perspective noi și neașteptate, precum și acest interviu, care face cunoscută experiența mea profesională cu firma de consultanță StarPerformining! Ceea ce este special este că întotdeauna se pot găsi noi modalități de a îmbina vechile cunoștințe profesionale cu lucruri noi pe care să le învățăm, viața noastră, dobândind, astfel, noi valențe. Iată că și în vremuri deosebite, ca cele pe care le trăim sub semnul pandemiei de COVID-19 se pot obține premii speciale, se pot iniția noi colaborări și se pot închega noi prietenii! Trebuie să avem, doar, curajul să îndrăznim…
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.