Cum să gestionăm conflictele - studiu de caz MBTI în Romania

#mbti #starperformining Jun 08, 2022
 

Context

O companie de asigurări de viață avea nevoie de un program prin care să îmbunătățească dinamica echipei de directori la nivelul C-level. Echipa era formată din români și expați, iar din cei 7 directori, 2 tocmai preluaseră acest rol. În plus, expații erau din 2 țări diferite.

Directorul general/CEO cunoștea instrumentul MBTI-step2 ( Myer Briggs Type Indicator), și a cerut expres utilizarea acestuia pentru îmbunătățirea modului de lucru al echipei.

La momentul respectiv, Starperformining era singura companie românească certificată pentru utilizarea acestui instrument.

Soluție: Utilizarea instrumentului MBTI-step2 cu focus pe Gestionarea conflictelor

Dacă înțelegem diferitele perspective ale celor 16 tipuri de personalitate conform MBTI,  putem gestiona conflictele prin înțelegerea faptului că oamenii pot percepe aceeași situație în mod diferit. Nu numai că oamenii pot avea păreri diferite despre un conflict, dar ei pot, foarte bine, să nu fie de acord cu situația respectivă. Conștientizarea acestui fapt ne poate spori înțelegerea si ne poate conduce spre sursa unui conflict, pentru o rezolvare cât mai eficientă.

Această conștientizare, însă, nu este întotdeauna suficientă. De cele mai multe ori, este nevoie de o strategie definită. O strategie eficientă de orientare într-o situație de conflict se bazează pe punctele forte ale fiecărei preferințe. Este un cadru care ne permite să ne concentrăm (Gândire rațională și Gândire afectivă) și să răspundem (Judecată si Percepție) la conflict, într-un mod cât mai adecvat.

Abordare

S-au purtat discuții cu Directorul de Resurse Umane și cu CEO-ul companiei pentru înțelegerea contextului în care se afla echipa de directori. Apoi, s-a agreat tot planul de acțiuni prin utilizarea instrumentului.

Inițial, fiecare director a completat instrumentul online si a primit raportul individual de aproximativ 21 de pagini, care le-a oferit posibilitatea de a-și înțelege propriul stil de comunicare cu colegii, de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor, stilul de leadership, de gestionarea conflictelor și de reacție la schimbare si stres. După studierea raportului individual, fiecare director a fost invitat la o sesiune de consiliere individuală în care i s-a facilitat înțelegerea raportului.

Apoi a urmat cea mai importantă etapă în dezvoltarea dinamicii de grup. Toți directorii au fost invitați la un atelier de lucru care a durat 1,5 zile și a inclus prezentarea raportului de grup, cu dinamica grupului pe temele menționate mai sus.

În timpul atelierului, directorii au fost implicați, de asemenea, în studii de caz, în care au practicat un mod de lucru mult mai eficient și, prin urmare, au înțeles cum reacționează în diferite situații de lucru.

Introducerea Modelului pentru gestionarea conflictelor

Inițial am identificat modelul de gestionare a conflictelor, cu abordare directă, la care s-a putut apela în situația de conflict.

Folosind modelul MBTI, echipa de directori a inceput sa rezolve conflictele profesionale prin parcurgerea urmatoarelor trei etape:

  1. Creează spațiu!
  2. Adaugă valoare!
  3. Urmărește închiderea conflictului!

Pe măsură ce mai multe opinii, viziuni si idei au fost luate in considerare, procesul de gestionare a conflictului a intrat în joc, iar participanții la atelier au trecut prin etapele care duc la rezolvarea conflictului.

Mai jos găsiți dinamica echipei în gestionarea conflictelor:

Rezultate

Toți directorii și-au acceptat colegii așa cum sunt, și au înțeles cum să folosească punctele forte ale fiecărui coleg și cum să adauge valoare interacțiunilor umane. De asemenea, ei au descoperit cum să-și ajute colegii în dezvoltarea abilităților cu nevoie de îmbunătățire.

Iar CEO-ul companiei a înțeles cum să conducă această echipă pentru a mări productivitatea și mai ales, pentru a crește  moralul și motivația oamenilor.

Impact

  • CEO-ul organizației a înțeles reacțiile fiecărui director.
  • Fiecare director a învățat să-și accepte colegii asa cum sunt și, mai ales, să se compleze unul pe celalalt.
  • A crescut productivitatea echipei în rezolvarea situațiilor dificile.

Iar la final, CEO-ul a solicitat să utilizăm acest instrument și la nivelul managerial pentru aproximativ 50 de manageri și să implementăm un alt instrument Firo-B, care ajută la eliminarea factorilor care demoralizează, creează anxietate și demotivează oamenii.

Mai multe detalii despre Starperforming, programele de e-learning, instrumentele și serviciile pe care le oferă, găsești la acest link.

Pentru noutăți, informații utile și "tips & tricks" urmăriți-ne pe:

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.