Studiu de caz - FIRO-B

FIRO-B (Fundamental Interpersonal Relations Orientation – Behavior) este un test psihometric dezvoltat pentru a explica felul în care nevoile personale afectează relaţiile interumane. Acesta măsoară nivelul de interacțiune pe care o persoană și-l dorește în socializare, precum și nivelul de leadership și responsabilitățile pe care este dispusă să și le asume, alături de deschiderea spre relații mai apropiate.

Creat inițial pentru evaluarea modului de lucru în echipă al personalului militar, FIRO-B este acum folosit cu succes ca o componentă esențială a multor programe de dezvoltare organizațională.

Rezultatele testelor FIRO – B ajută o persoană:

  •  Să-și controleze comportamentul şi efectele acestuia
  •  Să recunoască cauzele stagnării sau ale conflictelor şi posibilele soluţii
  •  Să înţeleagă şi să respecte contribuţiile personale ale tuturor membrilor organizaţiei
  •  Să crească eficienţa printr-o bună evaluare a dinamicii interumane la locul de muncă
  •  Să răspundă nevoilor şi stilurilor celorlalţi
  •  Să identifice tensiunile dintre modul în care o persoană îi tratează pe ceilalți și cel în care îi place să fie tratată.

Caracteristici cheie și aplicabilitate

Instrumentul FIRO-B abordează comportamentele din perspectiva a trei nevoi interumane:

Apartenenţa – formarea de noi relaţii şi interacţiune cu oamenii, ceea ce determină gradul de interacţiune şi de afirmare pe care un individ le doreşte;

Controlul – luarea deciziilor, influenţa şi puterea de convingere între oameni. Determină măsura în care o persoană îşi doreşte să aibă putere sau să domine;

Afectivitatea – stările emoţionale şi relaţiile afective între oameni. Determină gradul de apropiere pe care îl caută o persoană.

Context:

O companie din domeniul asigurărilor a dorit îmbunătățirea dinamicii și eficienței echipei de directori. În urma discuției cu CEO-ul companiei, am decis să folosim instrumentul Firo-B în cadrul unei simulări de criză, în care directorii au fost nevoiți să gestioneze activitatea firmei.

Soluția:

Încă înainte de desfășurarea atelierului de lucru, toți directorii companiei au completat chestionarul Firo-B. Apoi fiecare director a participat la o sesiune de consiliere individuală în care, sub îndrumarea unui consultant Starperformining a descoperit nivelul pe care-l are pentru fiecare dintre cele 3 dimensiuni (incluziune, control și afectiune).

În atelierul de lucru, înainte de a începe simularea de criză, s-a prezentat rezultatul FIRO-B la nivelul echipei, oferindu-se informații cu privire atât la tendințele grupului, cât și la modul în care fiecare din directori poate crea bariere în comunicare sau genera stări de anxietate colegilor sau lor înșiși. Apoi, pe tot parcursul simulării, pe lângă învățarea tehnicilor de gestionare a unei afaceri pe timp de criză, s-a observat și analizat modul în care directorii au interacționat între ei - comunicare, colaborare, etc. În final, legat de dinamica și dezvoltarea echipei de directori, s-a stabilit un plan de acțiuni care să ajute la îmbunătățirea modului de lucru al echipei.

Impact

În urma atelierului, directorii s-au acceptat pe ei înșiși asa cum sunt, și-au acceptat colegii și-au înțeles modul în care ar trebui să interacționeze, astfel încât să evite crearea de anxietate în grup. Compania a decis să implementeze acest instrument și la nivelul managerial.

Mai multe informații despre FIRO-B găsiți la acest link 
 

Pentru noutăți, informații utile și "tips & tricks" urmăriți-ne pe:

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.